Adatmentés

Adatvesztés

Az adatvesztés, adatsérülés gyakorlatilag bármikor előjel nélkül váratlanul bekövetkezhet.

Az adatvesztés több módon is történhet.

Ha bekövetkezik a baj és adatvesztés történik ne aggódjon, nem Ön az első ügyfelünk akivel előfordult. Szerencsére manapság a legtöbb helyzetben van megoldás az adatok visszanyerésére!

Fontos instrukciók ha már bekövetkezett a az adatvesztés

Adatvesztés esetén azonnal forduljon szakemberhez, NE próbálkozzon javítással, mert csak komolyabb hibát okozhat vele. A hibás meghajtót semmiképpen se szerelje szét, ez nagyon fontos! A legjobb amit tehet az ilyen váratlan helyzetben, hogy nem használja a számítógépét, azonnal kikapcsolja. Az adatvisszanyerés igen fontos kritériuma, hogy a merevlemezen ne történjen további írási művelet.

A következőkben tudunk segíteni

Adatok visszanyerése lehetséges, asztali számítógép merevlemezéről, laptop, notebook merevlemezről, ssd-ről, pendrive vagy flash memóriáról is.

Munkadíj számítása

Az állapotfelmérés, hibafelmérés ingyenes, akkor kell fizetnie a munkáért ha az sikeres volt. Az adatvisszanyerés sikeressége esetén, minden esetben egyedi árajánlatot adunk a munkára, mivel a mentés időtartama nagyban függ az adat mennyiség méretétől és a sérülés fokától és fajtájától is.

Hogyan előzhető meg a baj?

Ha még nem történt komolyabb baj, tegyünk róla, hogy ne is legyen! Legfontosabb dolog amit időközönként ajánlatos megtenni, hogy háttértárolónk állapotát gyakorta kontrolláljuk de legalább kéthavonta. Ezt könnyedén elvégezhetjük a Hard Disk Senintel nevű windows alapú merevlemez diagnosztizáló programmal. A program sok érdekes és fontos információt közöl a merevlemezünkről pl: tartalmaz-e hibás szektorokat ha igen akkor mennyit, vannak-e a merevlemeznek áramellátási esetleg felpörgési problémái stb... Magyarul a program egy garfikus és szöveges átfogó képet nyújt a háttértárunk állapotáról. Ha a program komoly problémákat fedez föl háttértárunkon akkor érdemes az álltala nyújtott tanácsokat komolyan venni és mielőbb szakemberhez fordulni.   A Hard Disk Senintel program letöltéséhez kattinson:  ide 

Az adatbiztonság szempontjából erősen ajánlott a fontos, nélkülözhetetlen adatok gyakori mentése valamilyen külső adathordozóra pl: dvd, cd, flasdrive, külső merevlemez, mobil rack. Szerver számítógépeken természetesen nélkülözhetetlen a RAID technológiák alkalmazása illetve a folyamatos napi növekményes és a heti teljes adat mentés.

2015-ben új fejezet nyílt az adatvesztés történetében. Megjelentek az úgynevezett kódoló "váltságdíj követelő vírusok". Az ilyen vírusok miután a gépre kerülnek kódolják az összes merevlemezen lévő fotó, dokumentum esetleg film állományokat és dolguk végeztével értesítik a felhasználót, hogy az adatai kódolva lettek és csak egy bizonyos összeg megfizetése után kaphatjuk meg a kódot az adatok visszafejtésére.
Jelenleg csak a vírust ami a kódolást végzi lehet víruskeresővel semlegesíteni, az adatok visszanyerése a visszafejtő kód nélkül sajnos nincs lehetőség.

Az ilyen adatvesztésnek legjobban kitett gépek azok amelyek nem rendelkeznek megfelelő vírusvédelmi szoftverrel és ennek ellenére a világhálóra vannak kapcsolva, megfelelő vírusvédelem hiányában bármikor megtámadhatja bizalmas, fontos adatainkat valamilyen kódoló vírus.

A baj megelőzése: A már oly sokszor emlegetett külső adathordozóra történő mentés, illetve valamilyen neves gyártótól származó teljesen felfrissített és működőképes vírusvédelmi szoftver használata. pl : NOD32 antivírus, Kaspersky antivírus.
A megfelelően működő vírusvédelmi szoftver képes a kódoló vírusok támadásait elhárítani, amikor azok a gépünket éppen megfertőznék. Íj módon a kódolásra már nincs lehetőségük.   A NOD32 vírusvédelmi szoftver letöltéséhez kattinson:  ide 


Valid HTML 4.01 Transitional